Seminarie - Jidoka Kotlin

11/10/2017 @Corda, iClassroom

Dit seminarie ging over Kotlin, dit is een alternatief op Java en is ontwikkeld door JetBrains. Ik ben zelf meer een web en mobile-IOS man, maar vond het toch heel interessant om dit seminarie te volgen. Na dit seminarie develop ik nog altijd liever voor IOS of web, maar aan Java of Android developers zou ik Kotlin zeker aanraden.

Seminarie - Humix Google Analytics

18/10/2017 @Corda, Conference

Via dit seminarie kregen we een voorproefje van Google Analytics. We kregen te zien wat er allemaal mogelijk is met Google Analytics en vanaf het seminarie gebruik ik Analytics ook in mijn websites. Dit is een heel handige tool om een analyse te maken van de gebruikers die je app of website hebben.

Seminarie - FireWolf Engineering Unity

20/09/2017 - 04/10/2017 @Corda, iClassroom
Logo Unity

Dit seminarie bestond uit drie sessies en werd gegeven door meerdere bedrijven. De eerste 2 sessies werden gegeven door Wouter Spaas van Firewolf Studios, een bedrijf dat serious games maakt. De laatste sessie werd gegeven door Sam Agten, ex-lector van PXL, hij werkt voor LuGus Studios.

Voor deze sessies hebben we gebruik gemaakt van Unity in C#. Voor de C# code te schrijven hebben we gebruik gemaakt van Visual Studio. In Visual Studio hebben we de scripts aangemaakt die we met onze objecten moesten verbinden.

De bedoeling van de eerste twee sessies was om een basis Unity game te maken waarin we zelf het design mochten bepalen. Eerst en vooral kregen we uitleg over het gebruik van Unity en hoe we de UI moesten opbouwen.

We gingen een Space Invaders game maken met een zelfgemaakte Hero en enemies. Voor deze game moesten we natuurlijk een aantal personages maken en hier kregen we de nodige tijd voor. Voor het maken van deze Unity game moesten we enkele basis principes kennen zoals collision detection, hoe we de speler moesten laten bewegen, enz… .

Toen onze Hero aangemaakt was en hij kon bewegen en schieten, was het tijd om aan de enemies te werken. Deze zouden op verschillende plaatsen moeten verschijnen en dan automatisch richting de Hero bewegen. De enemies zouden verdwijnen als ze geraakt werden door een kogel. Hier maakte we dus gebruikt van collision detection.

Tijdens de tweede sessie was het de bedoeling om meer functionaliteit aan de game toe te voegen. We zouden een startscherm toevoegen, een scorebord, het aantal levens van de Hero, enz. . Voor deze functionaliteiten toe te voegen moesten we een aantal scripts schrijven en deze linken aan de objecten.

Logo Firewolf

Tot slot kregen we nog een demo hoe we een complex object moesten maken via Unity. Onze lesgever Wouter werkt in zijn vrije tijd aan een aantal objecten zoals een ruimteschip van Star Wars. Het was indrukwekkend hoe gedetailleerd deze objecten waren en hoeveel tijd hierin kruipt.

Onder het verslag staat er een foto van de game, zo kan je ons eindresultaat bekijken. De Hero kan je besturen met de pijltjes op het toetsenbord.

De laatste sessie werd gegeven door Sam Agten van LuGus. Hij heeft een demo gegeven over een 3D game die ook te vinden is tussen de tutorials van Unity. De tutorial noemt Adventure Game Tutorial, dit is een tutorial met een moeilijkheidsgraad ‘intermediate’. In deze tutorial werd er gebruik gemaakt van een inventory, hierin kan je objecten bijhouden en deze achteraf gebruiken in het spel.

De bedoeling van de adventure game was dat we met ons personage bepaalde acties uitvoerden zodat we voorbij een bewaker konden geraken. Om alle acties uit te voeren moest het personage naar verschillende ruimtes lopen. Er waren in totaal twee ruimte: het atrium waar de bewaker zich bevond en een markt waar we spullen moesten zoeken om ons te vermommen. Als we alle spullen hadden gevonden konden we voorbij de bewaker geraken en was het spel gedaan. Als je zelf wou kon je na de tutorial zelf nog extra elementen aan de game toevoegen, maar hier was geen tijd meer voor tijdens de sessie.

Reflectie

Ik heb me voor dit seminarie ingeschreven op aanraden van een vriend, hij had al wat meer ervaring met Unity en vertelde me dat dit een zeer interessant onderwerp was. C# is niet mijn favoriete taal, maar in combinatie met Unity viel dit zeer goed mee.

Ik ben ook een beetje met het design van apps bezig dus het model gedeelte vond ik zeer interessant. In het begin was het niet zo eenvoudig om objecten te maken. Je moet bepaalde handelingen uitvoeren om in te zoomen of rond te draaien en de virtuele omgeving. Om dit onder de knie te krijgen moet je er heel vaak mee bezig zijn en die tijd hadden wij niet. Tijdens de sessies hadden we niet de tijd om onze objecten heel gedetailleerd te maken, maar heb er het beste van proberen te maken.

Foto SpaceInvaders

Mijn C# skills zijn niet fel verbeterd door deze sessies want het ging vooral rond scripting. De stukken code die wij geschreven hebben komen niet overeen met code die wij tijdens de lessen Programming Advanced of dergelijke zien. Deze sessies zijn een uitbreiding zodat je toch de basis meekrijgt en hier in de toekomst sneller complexe delen rond Unity kan aanleren.

De sessies zelf vond ik heel interessant. Zelf werk ik nog altijd liever met web platformen of mobiele apps. Dit is en blijft mijn voorkeur behouden als developer.

De reden waarom ik deze activiteit heb gekozen is omdat dit een interessant onderwerp was en dit helemaal niets met de opleiding te maken heeft. Ik zou het zeker andere studenten aan raden om te volgen, zeker als je van plan bent om richting game development te gaan.

Reflectie

De PXL heeft iedere periode een zeer breed aanbod van seminaries. Deze gaan van Blockchain tot Google Analytics. Ik vind wel dat er soms wat meer feedback over de seminaries mag gegeven worden, zodat studenten die opmerkingen hebben of net heel tevreden zijn dit kunnen melden.

Via deze seminaries kunnen wij als student veel onderwerpen buiten ons leertraject leren kennen en hierop verder bouwen. Ik heb Google Analytics via een seminarie leren kennen en ben er nu meer en meer mee bezig.

Voor sommige seminaries mochten er wel wat meer praktisch gewerkt worden. Ik vind dat je het zo sneller leert en zo blijft het minder eentonig. Er zijn natuurlijk seminaries waarin dit niet anders gaat, maar aan de meeste kan er een oefening of opdracht gekoppeld worden.