Ik heb mij geëngageerd voor het tutorschap voor Programming Basics. Hierbij is het de bedoeling dat we studenten van de eerste jaar helpen bij het vak Programming Basics. Mijn student heet Tim Gielen en heeft STW als vooropleiding.
Voor de eerste les had ik wat moeilijkheden om Tim te bereiken. Eerst heb ik hem een mail gestuurd waarop ik geen antwoord kreeg. Toen had ik hem een berichtje via Facebook gestuurd, maar kreeg nog altijd geen antwoord. Ik heb dus een mail gestuurd naar mevrouw Leurs, zij heeft dan contact met hem opgezocht. Uiteindelijk had ik dan toch contact met hem en de rest van het tutorschap is heel vlot verlopen.
Tim heeft zijn vaardigheden in mijn ogen goed verbeterd, maar hij moet er natuurlijk zelf nog aan werken. In het begin van de lessen was het dan ook moeilijk voor mij omdat ik niet meteen wist hoe ik tewerk moest gaan.
Ondanks dat de oefeningen in de laatste lessen goed waren verlopen, was hij niet geslaagd op zijn examen. Ik heb hier nog met hem samengezeten en hij vertelde me dat het niet aan mijn lessen lag. Hij had vooral de oefeningen op het examen niet goed begrepen en veel kleine foutjes gemaakt. Toch voelde ik het nog altijd een beetje mijn fout, omdat ik hem beter moest maken in de vak Programming Basics.
Voor de eerste les had ik via mail al wat vragen gesteld zodat ik wist waar ik aan toe was. Ik heb onder andere gevraagd wat hij goed begreep en met welke stukken hij moeilijkheden had. Zo heeft mij dus meegegeven dat hij het moeilijk had met het gebruik van lussen. Hij wist niet goed hoe en wanneer hij deze moest gebruiken. De if-else structuur begreep hij wel helemaal.
Na een kleine kennismaking ben ik begonnen met het overlopen van de theorie. Tijdens het overlopen heb ik de concepten van sequentie en selectie opnieuw uitgelegd zodat hij een tweede keer de uitleg heeft gehad. Bij het overlopen van de theorie heb ik gebruik gemaakt van de slides die we gekregen hebben van mevrouw Vanherwegen.
Na het overlopen van de theorie en de vragen van Tim zijn we begonnen met de oefeningen. Ik ben eerst begonnen met het geven van de makkelijke oefeningen zodat ik zag of hij deze aan een goed tempo kon maken en zo kreeg hij dadelijk wat zelfvertrouwen. Dit ging best wel goed dus ben ik redelijk snel overgegaan naar de moeilijkere oefeningen. Ik was zelf ook de oefeningen aan het maken en merkte toch wel dat hij moeite had om een goed tempo te houden bij het coderen.
Tot slot hebben we de gemaakte oefeningen overlopen. Ik heb hem zijn eigen oefeningen laten uitleggen wat de code deed. Dit verliep goed, hij begreep de code die hij schreef en dat is zeer belangrijk. We hebben natuurlijk niet alle oefeningen afgekregen in de les, dus ik heb het wat huiswerk meegegeven. Hij moest eerst zijn oefeningen van in de klas afwerken vooraleer hij aan mijn oefeningen mocht beginnen. De oefeningen in de klas zitten in het curriculum, mijn oefeningen zijn extra.
Na de eerste les hebben we onmiddellijk een nieuwe les ingepland. De lesvoorbereiding voor deze les ging een stuk makkelijker dan de eerste keer. Ik wist nu ook beter wat hij goed kon, hoe hoog zijn tempo lag, hoe snel hij redeneert, enz… .
We hebben eerst de oefeningen overlopen die ik als huiswerk mee heb gegeven. Ik merkte dadelijk dat dit een stuk minder goed was gelukt dan tijdens de les. Hij twijfelt vaak aan hoe hij de code moest implementeren en dit speelt hem enorm parten.
In de vorige les hebben we theorie gezien over casting, typeconversie, etc., hier heb ik een aantal theoretische oefeningen van opgesteld en deze laat ik hem deze les maken. Ik vind dat dit een goede voorbereiding is op de PE, want hier vragen ze dit op dezelfde manier. Hij heeft dit helemaal correct en op een goed tempo opgelost.
Nu was het tijd voor de theorie van iteratie en methoden. In de slides staan ook vragen, deze laat ik hem oplossen en ik laat hem hierbij luidop redeneren. Ik ondervind hier dat hij toch meer moeilijkheden heeft dan tijdens de vorige les. Tijdens de uitleg over iteratie en methoden geeft hij onmiddellijk aan dat hij dit niet begrijpt. Ik heb dus extra uitleg gegeven met veel voorbeelden. We zijn in deze les helaas niet tot aan de oefeningen geraakt. Ik heb hem toch de oefeningen meegegeven, zodat hij deze al kan proberen.
De vorige les hebben we geen oefeningen kunnen maken omwille van het feit dat we veel tijd hebben gestopt in de theorie. Ik heb vorige les gevraagd om de theorie nog eens zelf te overlopen en als hij nog eventuele vragen hierover had.
Hij heeft me eerst nog meegegeven dat hij aan de oefeningen van de vorige les nog niet begonnen was omdat hij het te druk had met het studeren voor andere vakken. We zijn dus nu begonnen met de oefeningen. Ik heb hem laten werken via de beamer, zo kon ik beter mee volgen op welke manier hij codeerde. Hij zat redelijk snel vast en ik heb hem dan luidop laten redeneren hoe hij dit zou kunnen oplossen. Dit ging nog altijd niet goed en dus heb ik hem geholpen door wat kleine tips te geven.
Het verdere verloop van de les hebben we besteed aan het maken van oefeningen. Hij begreep de oefeningen beter en beter, maar het tempo van coderen lag nog altijd te laag. Bij het examen krijg je maar de helft af als je aan zo een tempo codeert. Ik heb hem dus aanbevolen om te blijven oefenen en dan komt dat snel redeneren en snel coderen wel vanzelf. Op het einde van de les heb ik hem nog wat huiswerk meegeven tegen de volgende les.
Normaal gezien zijn er drie lessen voorzien, maar Tim heeft mij gevraagd om nog wat extra lessen te geven. Ik heb dus nog een vierde en een vijfde les geregeld. Ik heb hem in het begin van de vierde les gevraagd of de oefeningen die ik heb opgegeven gelukt zijn. Dit was volgens hem redelijk goed gegaan, maar hij had toch nog wat moeilijkheden bij het redeneren. Hij heeft mij de oefeningen getoond waar hij moeilijkheden had en dit hebben we dan samen bekeken. Ik merk wel dat als hij een kleine aanzet krijgt hoe hij het moet coderen, het wel lukt. Maar als hij zelf moet starten aan een oefening zie ik dat hij niet meteen weet hoe eraan beginnen.
Ik heb na het overlopen van de oefeningen over iteratie, opnieuw de theorie van methoden gezien. Hij gaf aan dat hij dit deel beter doorheeft dan iteratie, maar het toch nog niet helemaal onder de knie heeft. Ik heb het grootste deel van deze les aan de theorie besteed, zodat hij de oefeningen zelfstandig kan proberen.
Op het einde van de les hebben we nog enkele oefeningen gemaakt in verband met methoden, maar we hebben ze natuurlijk niet allemaal afgekregen. De volgende les zou pas na de lesvrije week zijn, dus ik heb hem meegegeven dat hij mij de oefeningen die hij thuis had gemaakt kon doormailen zodat ik ze kon nakijken. Als hij eventuele vragen had kon hij mij die natuurlijk ook mailen.
De laatste les die ik aan Tim heb gegeven, heb ik eerst de oefeningen van methoden overlopen en de rest van les hebben we gefocust op de PE. Hij heeft in de vakantie veel geoefend en dit is ook te zien, hij heeft de meeste oefeningen op een goede manier gemaakt.
Als oefening op de PE, heb ik hem een eenvoudige oefening uit de cursus laten kiezen en hem deze op papier laten uitschrijven. Het uitschrijven van een klasse met de nodige methoden is een van de oefeningen die ze op de PE vragen. Hij heeft dit goed gedaan op enkele schoonheidsfoutjes na. Ik heb dan nog wat strikvragen op het bord geschreven die ik me nog kon herinneren van mijn PE het jaar ervoor. Ik heb hem deze laten oplossen en hij had deze niet goed opgelost. Maar dat was natuurlijk geen probleem, want zo zou hij deze strikvragen beter onthouden en weten hoe hij deze moet oplossen.
Voor iedere les moest ik een lesvoorbereiding maken, deze moest ik voor de les indienen bij mevrouw Leurs. Dit vond ik geen gemakkelijke opdracht, maar via het voorbeeld heb ik het toch op een goede manier kunnen invullen..
Tutor zijn is een keuze die je zelf maakt, ik heb deze keuze gemaakt en heb er absoluut geen spijt van. Ik heb zelf geen moeilijkheden gehad in mijn eerste jaar op de PXL, maar ik kan heel goed begrijpen dat er veel studenten zijn die dit wel hebben. Dat reden dat ik tutor wilde worden is dat ik wil dat iedere student een grotere kans op slagen heeft.
Ik vind dat het tutorschap een zeer mooi initiatief is binnen de opleiding. Zo kunnen de studenten zich laten bijstaan door andere studenten die op hun beurt leren hoe je iets op een eenvoudige manier kan uitleggen. De lectoren hebben geen tijd om de leerstof verschillende keren te herhalen. Sommige studenten hebben de leerstof niet van de eerste keer onder de knie, zij hebben nood aan wat extra ondersteuning.
Ik heb een IT gerelateerde vooropleiding gehad in het middelbaar en kon dus goed volgen tijdens de lessen. Er zijn heel wat studenten die geen IT gerelateerde opleiding hebben gehad en ik kan me goed voorstellen dat de lessen dan snel gaan.
Zelf vond ik de lessen zeer geslaagd, op deze manier zag ik het vak ook eens langs de andere kant. In mijn eerste jaar gingen mijn programmeervakken als een fluitje van een cent, ik moest niet veel studeren om toch goede punten te hebben. Nu zag ik eens hoe het was om er veel voor te studeren en toch niet zo goede punten te halen.
Ik heb ook geleerd hoe je iets wat je zelf heel logisch vindt kan uitleggen. Dit is natuurlijk niet zo eenvoudig omdat alles wat voor jou logisch klinkt, niet zo logisch is voor degene aan wie je het uitlegt. Ik heb na iedere les feedback gevraagd aan Tim over de manier waarop ik lesgaf en hij vond dit altijd goed, maar er waren toch altijd kleine werkpunten. Ik merkte naar het einde van het tutorschap ook dat het lesgeven beter en beter lukte, dat ik alles gedetailleerder kon uitleggen op een manier dat Tim het toch kon begrijpen.
Het verslag van de projectweek is te hier te vinden. Je vindt hier ook alle info over onze groepsleden.
Maandag 26 juni vond er een Bootcamp over Mobile Development plaats op Appwise. Appwise zit in de top 5 van marktleiders in Native Mobile Development. Naar mijn mening was dit een unieke kans om meer te weten te komen over mobile development.
De dag begon met een korte kennismaking met de andere leden die aan de bootcamp deelnamen. In totaal waren we met 6 bootcampers, de groep bestond uit enkele mensen die hadden gesolliciteerd en studenten die meer kennis wouden opdoen over mobile development. Er was een grote doos met koffiekoeken voorzien, we zouden deze twee dagen zeker niet verhongeren. Steffen Brans, de oprichter van Appwise, heeft ons eerst wat info meegegeven over Appwise zelf en over de algemene guidelines van app development. Deze zijn over het algemeen hetzelfde voor IOS en Android, maar verschillen in de details. Hij gaf ook nog enkele tips i.v.m. het design van apps in het algemeen.
’s Namiddags was het tijd voor het echte werk. We kregen eerst wat uitleg over IOS development. Wat je ermee kan en hoe je het moet doen. Natuurlijk mochten we zelf ook een app ontwerpen. We moesten hiervoor gebruik maken van een custom table view en een navigation controller. Ik heb zelf een app gemaakt over verschillende maaltijden met een bepaalde rating, zoals in de screenshot te zien is. Je kan hier een nieuwe maaltijd toevoegen met rating en foto. Je kan ook de maaltijden aanpassen door erop te klikken en natuurlijk kunnen deze ook verwijderd worden.
De volgende dag gingen we het over Android hebben. Hier kregen we ook uitleg over wat er precies mogelijk is en welke handige tools er nog gebruikt kunnen worden in samenwerking met de IDE. We mochten ook hier een app rond ontwerpen, maar ik was zo diep in mijn IOS-project verdiept dat ik hier op verder ben gegaan. Alle info die over Android meegegeven werd heb ik wel genoteerd, je weet nooit wanneer dit van pas kan komen.
Na de middag kregen we meer uitleg over het uitbrengen van apps naar de Google Play Store of de App Store. Voor Android was dit vrij simpel en ook “goedkoop”. Je hoeft maar eenmalig €25 te betalen en je kan zo je hele leven lang app’s op de Play Store aanbieden. Bij IOS is dit een ander geval, hier betaal je jaarlijks €99 voor een developers account. Je kan natuurlijk wel apps ontwikkelen met een normale Apple ID, maar je kan dit niet naar de App Store uploaden.
Over het algemeen was dit een zeer interessante bootcamp waar ik veel uit geleerd heb. Ze zijn misschien van plan om meerdere bootcamps te geven, dit zou dan een vervolg zijn op de bootcamp die we gehad hebben.
Na de bootcamp heb ik nog vakantiewerk gedaan bij Appwise. Tijdens dit vakantiewerk heb ik een Proof of Concept voor LSU gemaakt en een app waarmee je Tesla vanzelf opengaat als je gsm in de buurt is. Ik heb ook research gedaan naar ARKit, dit is een recent uitgebrachte augmented reality kit door Apple.
Na de bootcamp voelde ik me al veel wijzer op het vlak van mobile development. We hebben nog maar een basis app gemaakt, maar toch heb ik het gevoel dat ik al meer kennis heb opgedaan. Naderhand hebben ze mij voorgesteld om stage bij hun te lopen. Ik heb dit toen moeten weigeren omdat ik al een Erasmus stage in Barcelona had gepland. In plaats van de stage stelde ik voor om er vakantiewerk te doen en dit vonden ze meteen goed. Ik ben dus niet gestopt na de bootcamp, maar heb dus nog vakantiewerk gedaan.
Tijdens dit vakantiewerk ben ik ontwikkeld tot een betere IOS developer. Ik heb hier onder andere geleerd hoe ik een goede app moet bouwen en hoe ik het best research kan doen naar verschillende technologieën. Ik heb ook een nieuwe taal aangeleerd, Swift. Swift is nog een jonge programmeertaal, maar is toch een zeer goede en populaire taal binnen IOS.
Ik voel mezelf dan ook een betere developer na deze bootcamp en dit vakantiewerk. Ik kreeg genoeg ondersteuning, maar heb ook veel zelf moeten onderzoeken. Dit vind ik toch wel een belangrijke eigenschap als developer, zelf technologieën onderzoeken en hier wijzer uit worden.
Samengevat vond ik het een goede keuze om aan deze bootcamp deel te nemen. Dit heeft mij een beter developer gemaakt en heeft mij met een IT bedrijf in contact gebracht. De feedback die ik van Appwise kreeg, was ook altijd positief dus ik denk wel dat ik vooruitgang geboekt heb in de periode dat ik bij hun gewerkt heb.
Innovatie is een zeer belangrijke factor binnen de IT wereld. Dat PXL zich hierop toespitst is een zeer goede zaak voor de studenten, zo leren zij nieuwe technologieën kennen en hoe ze research moeten doen hiernaar. Innovatie is een nieuw veld binnen iTalent, en dit is heel positief. Zelf heb ik bij Appwise vakantiewerk gedaan en hier heb ik geleerd hoe ik research doe naar bepaalde technologieën binnen de mobiele wereld. We hebben onder andere research gedaan naar de Tesla API en naar ARKit binnen IOS.